Matkalla kohti tehokkaampaa tiimityötä - osa 1
Hyvä vuorovaikutus ja erilaisten toimintatyylien ymmärtäminen ovat toimivan yhteistyön keskiössä
Haluan johdattaa sinut seuraavan tarinan kautta pohtimaan tehokkaan tiimityön haasteita. Miksi tiimi, joka koostuu huippuyksilöistä, ei saavutakaan odotusten mukaisia yhteisiä tuloksia ja tavoitteita? Miksi työyhteisössä tiedonkulku koetaan usein haasteelliseksi ja tilanteet eskaloituvat huonon kommunikaation tai sen puutteen vuoksi. Oletukset, loukkaantuminen toisen sanomisista, tai kokemus väärin ymmärretyksi tulemisesta, kiristävät ilmapiiriä. Pahimmillaan erimielisyydet ja konfliktit saattavat jopa estää yhteistyön ja johtaa tulehtuneeseen työilmapiiriin.
Olipa kerran tiimi…
Vuosia sitten eräs tiimi oli suunnittelemassa isoa asiakastapahtumaa. Tiimillä oli kokemusta aiemmin järjestettyjen tapahtumien onnistuneesta toteutuksesta, joten tällä kertaa tiiminvetäjä päätti antaa myös tapahtuman suunnitteluvastuun tiimille ilman omaa ohjaustaan. Tavoitteena oli luoda tapahtuma, joka houkuttelisi uusia kohderyhmiä kiinnostumaan yrityksen tarjoamista tuotteista ja palveluista.
Tiimin jäsenistä Daniel otti heti aloitteellisen roolin ja ryhtyi laatimaan suunnitelmaa, joka perustui aiemmin järjestetyn tapahtuman ohjelmaan. Tässä vaiheessa Irene, joka helposti innostui uusista jutuista, muistutti tiimiläisiä siitä, että tavoitteena oli nimenomaan löytää uusia ideoita tapahtumaan. Irene alkoi innostuneena heitellä tiimille toinen toistaan villimpiä ehdotuksia. Daniel ei ilahtunut Irenen kommenteista, koska oli ajatellut, että tehokkaalla suunnittelulla päästään nopeasti eteenpäin ja Irenen ehdotukset tuntuivat sotkevan selkeän suunnitelman ja aiheuttavan lisätyötä koko tiimille.
Irenen jatkaessa ideointiaan, kolmas tiimiläinen, Carla, alkoi esittää kysymyksiä Irenen ideoiden kustannuksista ja käytännön yksityiskohdista. Irene alkoi syyttää Carlaa vastarannan kiiskeksi, jolta ”aina löytyy pelkästään negatiivista sanottavaa”. Carla yritti puolustautua vastaamalla, että hän vain yritti olla realisti ja arvioida ideoiden toteuttamismahdollisuuksia.
Keskustelun edetessä Daniel puolusti edelleen omaa suunnitelmaansa ja yritti vakuuttaa muut siitä, miksi olisi järkevää toteuttaa tapahtuma aiemmin hyväksi havaituilla keinoilla ja saada paikalle takuuvarmasti ainakin kanta-asiakkaat. Irene puolestaan alkoi turhautua ja totesi, että tällä tiimillä olisi täysin mahdotonta saada aikaiseksi mitään uutta ja innovatiivista. Myös Carla alkoi hermostua ja ilmoitti Irenelle, ettei tämän ideoilla ole muutenkaan mitään merkitystä, kun Irene ei kuitenkaan kykene viemään mitään tekemisiään loppuun saakka.
Tiimin neljäs jäsen, Samuel, oli ollut koko keskustelun ajan hiljaa ja hänen ilmeestään ja olemuksestaan näkyi ahdistuneisuus, jonka mitä ilmeisimmin oli aiheuttanut keskustelun kiristynyt äänensävy ja negatiivinen ilmapiiri. Samuel esitti, että olihan Irenellä monta hyvää uutta ideaa, joilla voitaisiin tavoittaa uusia kohderyhmiä, ja jos nyt kuitenkin katsottaisiin porukalla myös sitä Danielin suunnitelmaa. Irene ilmoitti, että hän ei ainakaan aio enää ideoitaan jakaa ja hänelle olisi yhdentekevää, minkälainen tapahtumasta lopulta tulisi. Carla totesi, että hän ei myöskään aio sanoa enää mitään, koska hänen mielipiteitään ei arvosteta. Lopulta koko tiimi istui hiljaa kädet puuskassa toistensa katseita vältellen.
Mikä tiimin yhteistyössä meni pieleen?
Tarina on saanut inspiraationsa aidosta tilanteesta, mutta nimet ja yksityiskohdat ovat keksittyjä. Tarinan esimerkin kautta voidaan havaita, että yksilöiden erilaiset tavat ajatella ja toimia aiheuttavat usein tiimeissä ja työyhteisöissä haasteita ja voivat johtaa konflikteihin. Tarinan tiimin jäsenet olivat työskennelleet yhdessä jo useita vuosia ja tunsivat toisensa. He eivät kuitenkaan tunnistaneet toistensa vahvuuksia tai sitä, miten he olisivat voineet hyödyntää niitä keskinäisessä yhteistyössään. He eivät myöskään tiedostaneet, miten olisivat itse voineet muuttaa omaa käytöstään ja edistää siten parempaa keskinäistä vuorovaikutusta. Lisäksi tiimin yhteinen tavoite ei ollut kaikille tiimin jäsenille selkeä heidän aloittaessaan tapahtuman suunnittelua.
Everything DiSC® - profiilianalyysit - tehokas työkalu tiimien ja organisaatioiden vahvuuksien tunnistamiseen ja paremman vuorovaikutuksen kehittämiseen
Se, miten ajattelemme ja käyttäydymme eri tilanteissa, rakentuu monista eri taustatekijöistä. Näitä tekijöitä ovat mm. geeniperimämme, persoonallisuutemme, ympäristömme, omaksumamme roolit, kokemuksemme sekä tarpeemme ja pelkomme. EverythingDiSC® -profiilianalyysit ovat erinomainen työkalu, jonka avulla voidaan tiimissä tai työyhteisössä tuoda näkyville ja oppia ymmärtämään ihmisten erilaisia toimintatyylejä. EverythingDiSC® on alkuperäinen ja kehittynein DISC-analyysi maailmassa ja se on syntynyt 50 vuoden tutkimuksen ja kehitystyön tuloksena. Analyysin perustana on kyselylomake, jonka avulla arvioidaan yksilön luontaisia taipumuksia suhteessa eri käyttäytymistyyleihin. Analyysi auttaa tunnistamaan, millaisia ominaisuuksia ja käyttäytymismalleja yksilö todennäköisimmin osoittaa erilaisissa tilanteissa.
Everything DiSC®-profiilianalyysit tarjoavat monia hyötyjä tiimeille ja työyhteisöille:
1. Ymmärrys erilaisista toimintatyyleistä: Profiilianalyysit auttavat tiimin jäseniä tunnistamaan sekä oman toimintatyylin että ympärillä olevien ihmisten erilaisia toimintatyylejä. Tämä lisää ymmärrystä siitä, miksi tiimin tai työyhteisön jäsenet toimivat tietyllä tavalla ja miten he suhtautuvat eri tilanteisiin.
2. Vuorovaikutuksen parantaminen: Kun tiimin jäsenet ymmärtävät paremmin toistensa toimintatyylejä, he voivat muokata omaa viestintätapaansa sopivaksi eri tiimin jäsenille. Tämä johtaa parempaan vuorovaikutukseen ja tehokkaampaan tiimityöhön.
3. Konfliktien vähentäminen: Kun tiimin jäsenet ymmärtävät paremmin toistensa toimintatyylejä, he ovat todennäköisemmin avoimia erimielisyyksien ratkaisemiselle ja löytävät rakentavia tapoja käsitellä konflikteja. Tämä ehkäisee haitallisten konfliktien syntymistä ja edistää parempaa työilmapiiriä.
4. Vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen: Profiilianalyysien avulla tiimin jäsenet voivat tunnistaa sekä omat vahvuutensa että vahvuudet muissa tiimin jäsenissä. Tämä auttaa tiimiä hyödyntämään kaikkien vahvuuksia parhaalla mahdollisella tavalla ja jakamaan työtehtävät tehokkaasti.
5. Työympäristön parantaminen: Kun tiimin jäsenet ymmärtävät toistensa toimintatyylien eroavaisuudet ja oppivat hyödyntämään niitä, työympäristö muuttuu myönteisemmäksi ja tuottavammaksi. Tiimin jäsenet tuntevat olonsa arvostetuiksi ja ymmärretyiksi, mikä lisää työmotivaatiota ja sitoutumista.
6. Johtamisen tukeminen: Esihenkilöt ja johtajat voivat käyttää DiSC-profiileja työkaluna johtaessaan tiimejä. Ymmärtäessään paremmin tiimin jäsenten erilaisia toimintatyylejä ja tarpeita, he voivat sovittaa johtamistyyliään paremmin yksilöiden, tiimien ja työyhteisön tarpeisiin ja motivoida koko henkilöstöä kohti yhteisiä tavoitteita.
Miten sitten tiiminvetäjän olisi pitänyt toimia edistääkseen ja tukeakseen tiimin tehokasta yhteistyötä ja itseohjautuvuutta?
Lue lisää seuraavasta blogista!
Kuulun MLP:n sertifioimien Everything DiSC®-valmentajien verkostoon. Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää siitä, miten Everything DiSC®-profiilianalyysien avulla voidaan auttaa myös sinun organisaatiotasi tai tiimiäsi vuorovaikutustaitojen kehittämisessä.
Emilia,
p. 050 527 2688
Lähteitä ja lukuvinkkejä:
MLP -Modular Learning Process https://mlp.fi/
Dierdorff, E., Fisher, D. & Rubin, R. 2019 The Power of Percipience: Consequences of Self-Awareness in Teams on Team-Level Functioning and Performance. Julkaisussa Journal of management 2019, Vol.45 (7), p.2891-2919.
Kozlowski, S. & Ilgen, D. 2006. Enhancing the Effectiveness of Work Groups and Teams. Julkaisussa Psychological science 2006, Vol.7 (3), 77-124.
Hakola, Hiila & Tukiainen. 2019. Tiimiäly: Opas muuttuvaan työelämään. Kustantaja: Tuuma-kustannus.
Savaspuro, M. 2019. Itseohjautuvuus tuli työpaikoille, mutta kukaan ei kertonut miten sellainen ollaan. Helsinki: Alma Talent.